Манифест за правенето и слушането на
българска музика

От Кърт Колев, януари 2023.
За инсталацията "Да пусна една вода"

1. Българският език е пряк път към сърцето. Аз мисля и чувствам на български. Ако ми пееш на български, е по-вероятно да се вслушам.

2. Една песен може да бъде културно значима дори да не е финансово успешна. По-добре да я чуят десет души в България, които наистина да я схванат, отколкото хиляда по света, на които не им пука. Spotify и без това плаща стотинки, все тая дали ще те сложат в плейлист.

3. Българската музика трябва да е в диалог с българската литература, кино и най-вече с друга българска музика.

4. Българската музика трябва да води до още българска музика. Ако запишеш песен, качи стемовете онлайн. Ремиксът е най-лесният начин да започнеш диалог.

5. Можеш да пееш на български дори и да живееш в чужбина (виж Ladytron и Neopit Pilski).

6. В музиката няма истински правила. Не ми пука, че песента ти е „миксирана зле”. Ако е нова, странна и искрена, искам да я чуя.

7. Не само текстът прави една песен българска. Композицията и инструментацията също могат да говорят.

8. Не е нужно да семплираш фолклор, за да направиш българска песен.

9. Чалгата е политически жанр.

10. Балкантон е политически лейбъл.

11. Албумът трябва да е концептуален. Българският албум разкрива нещо за България. Искаме повече български албуми.

12. Поколението, израснало със Замунда, знае, че западният модел на музикална дистрибуция не винаги е адекватен за среди като нашата. Не трябва да го следваме сляпо. Има алтернативи.

13. Независимите банди от 90-те са правили музика в условия, които не са позволили музеализация. Сега живеем в по-добро време, сега е моментът да ги архивираме.

14. Ако ти или твой родител някога е правил музика, намери демо записите. Дигитализирай ги и ги качи онлайн. Всички ще сме ти благодарни.

English translation